Algemeen

Alle vormen van leasen uitgelegd

Als je besluit om een auto te leasen dan is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Ga je bijvoorbeeld privé of zakelijk leasen? Welke kosten komen er allemaal kijken bij het leasen? Er zijn veel randzaken die bij het leasen van een auto komen kijken. Verdiep je van tevoren dan ook goed in alle regeltjes. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan en rekeningen achteraf. In dit artikel de verschillen tussen privé, zakelijk, financial en huurkoop leasen uitgelegd.

Privé leasen

Je hebt veel leasemaatschappijen (zoals lease.auto) die zowel zakelijk als privé auto's leasen. Maar je hebt ook andere varianten als bijvoorbeeld huurkoop en financial lease. Wat houden deze lease opties allemaal in? Eerst de privé lease. Als je een auto privé leaset dan rij je als een particulier in een auto die niet van jou is. Dat doe je voor een vast bedrag per maand. Wat vind je precies in dit maandbedrag? In ieder geval niet brandstof, want dat is voor je eigen rekening. Wel inbegrepen in het maandbedrag zitten reparatie, onderhoud, belastingen, afschrijvingskosten, pechhulp en verzekeringen. Zitten verkeersboetes ook inbegrepen bij het vaste maandbedrag? Dat zou heel mooi zijn, maar dat is helaas niet het geval.

Zakelijk leasen

Dit type leasen lijkt heel erg op private lease. Ook hier geldt een vast maandbedrag, geen onverwachte kosten en vervangend vervoer. Wat wel bij zakelijk leasen komt kijken is een bijtelling van de CO2 die je met je auto uitstoot. Dat kan bij een elektrische auto oplopen tot 4% en 25% bij een "zware" vervuiler. Het bijtellingsbedrag kan zomaar uitkomen op meer dan honderd euro. Ander nadeel van zakelijk leasen is dat de werkgevers het privégebruik van de auto terugschroeven naar bijvoorbeeld 10.000 kilometer. Als je meer rijdt dan de werkgever aangeeft kan dit behoorlijk in de kosten oplopen.

Financial leasen

Financial lease is net even een iets andere vorm van zakelijk leasen van een auto. Bij deze constructie blijft de auto juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Dat is totdat je het laatste maandbedrag hebt betaald. Echter, het economische eigendom ligt bij jou. Als je daarnaast een eigen onderneming hebt dan bestaat er de mogelijkheid om de kosten van de lease auto aftrekken onder het kopje investering. Zodra het leasecontact afloopt wordt de leaseauto helemaal jouw eigendom.

Huurkoop

Sommige autodealers zien huurkoop van een auto als privé leasen. Verschil is dat de kosten bij de huurkoop veel hoger liggen dan bij private lease. Dit is dan ook een constructie die niet is aan te raden.

Geef een reactie