Algemeen

Hoe ga je als ondernemer in het MKB slim om met je bedrijfsafval?

Als ondernemer in het MKB sta je voor een opgave: per 2022 moet namelijk het bedrijfsafval gereduceerd worden tot de helft. Maar waar begin je, en hoe zorg je voor een slimme afvoer van je bedrijfsafval? In dit blog lees je de beste tips! 

 

Stap 1: Ga na waar je bedrijfsafval uit bestaat 

Voordat je je bedrijfsafval kunt gaan reduceren en kunt gaan zorgen voor een efficiënte en budgetvriendelijke afvoer van je bedrijfsafval, moet je beginnen bij de basis. Ga dus na welke soorten afval er allemaal uit jouw bedrijf voortkomen. Ga actief na welke soorten afval er zich voordoen bij het productieproces, in kantoorgebruik, bij de kantine, et cetera. Dit kunnen bijvoorbeeld zaken zijn zoals papier, plastic of etensresten, maar ook zaken zoals chemisch afval. Maak hier notitie van voor jezelf. 

 

Stap 2: Ga na waar deze afvalstromen vandaan komen

Nu je weet welke soorten afval je bedrijf produceert, is het belangrijk dat je weet waar het afval vandaan komt. Zo kun je wanneer iemand iets gaat weggooien de juiste container plaatsen voor dit type afval en het afval direct bij de bron al gaan scheiden. Ook kun je, wanneer je weet waar het afval vandaan komt, ervoor zorgen dat een bepaalde afvalstroom niet ontstaat. Hierbij kun je denken aan het aanschaffen van producten in bulk die gezamenlijk verpakt zijn. Zo ontstaat er minder afval doordat er minder verpakkingsmateriaal nodig is. Ook wanneer je kiest voor recyclebare of opnieuw te gebruiken producten, zorg je voor een efficiënte omgang met je bedrijfsafval. 

 

Stap 3: Maak het scheiden van afval zo gemakkelijk mogelijk

Binnen je bedrijf zullen met name de werknemers de bron van het afval zijn, omdat zij gebruikmaken van diverse producten en materialen. Betrek je werknemers dan ook bij het afval scheidingsproces, vraag ze waar ze bepaalde containers of vuilniszakken nodig hebben en maak gebruik van hun input om het scheiden van het afval zo gemakkelijk mogelijk voor ze te maken. Zorg er daarnaast voor dat het gescheiden afval gemakkelijk in een specifieke container geplaatst kan worden, welke regelmatig wordt opgehaald, afgevoerd, schoongemaakt en teruggeplaatst. Dit kun je door een werknemer laten doen, maar om het proces echt te vergemakkelijken kun je hier een professionele partij voor inschakelen die je deze diensten aanbiedt. Partijen zoals MKB afval zijn gespecialiseerd in het verzamelen en afvoeren van afval voor het MKB op een efficiënte manier en zorgen er voor dat de juiste containers bij jouw bedrijf staan. Zo kunnen jouw werknemers (en jijzelf) de focus leggen op de zaken die er binnen jouw bedrijf echt toe doen. 

Geef een reactie