Wonen

Een aantal factoren van invloed bij het berekenen van een hypotheek

Zodra je een hypotheek gaat afsluiten is het belangrijk dat je het bedrag voor de komende dertig jaar kan blijven betalen. Dit is zowel voor jezelf als voor de hypotheekverstrekker van belang. Daarnaast is het van belang om te weten wat voor bedrag voor jou verantwoord is. Je wilt niet in financiële nood komen te zitten. Een hypotheek berekenen kan je makkelijk via verschillende hypotheekverstrekkers doen waar ze kijken naar factoren zoals leeftijd, relatiestatus en inkomen. Maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij wat je kunt lenen. In dit artikel een aantal factoren, zowel extern als intern, die van invloed zijn op een hypotheek berekenen.

De hypotheekrente, die tegenwoordig heel laag is

Een van de belangrijkste factoren is de hoogte van de hypotheekrente. De regel geldt dat hoe lager je rente is, hoe hoger de maximale hypotheek kan zijn. Want uiteraard gaat er dan een zo'n klein mogelijk deel van jouw inkomen naar de rente. Doordat de rente de laatste jaren ontzettend laag is, en een historisch dieptepunt heeft bereikt, zorgt dat voor een flinke opleving op de woningmarkt. Dat gezegd hebbende heeft de overheid wel flink de regels aangescherpt en is een hypotheek afsluiten een stuk complexer. Naast dat de hypotheekrente van grote invloed is op jouw hypotheek spelen er ook een aantal andere belangrijke factoren mee.

De hypotheekrenteaftrek die met het jaar minder wordt

Een andere (externe) factor die je hypotheek beïnvloedt, is hypotheekrenteaftrek. Dit is een aftrek die fiscaal zeer interessant is. Interessant, omdat je daardoor een stuk lagere maandlasten hebt. Je maximale hypotheek is daardoor een stuk hoger dan in veel andere landen. Daar bestaan dat soort regels niet meer. Overigens wordt de hypotheekrenteaftrek wel per jaar afgebouwd. Zo was in 2019 49% via de belastingen aftrekbaar, in 2023 wordt dat 37%. Dus eigenlijk heeft deze factor steeds minder invloed op de hoogte van je hypotheek.

Het inkomen bij het bereken van een hypotheek

Naast deze externe factoren speelt ook interne factor zoals je inkomen mee. Als je een maximale hypotheek berekenen dan is het belangrijk hierbij je inkomen. De hoogte is daarin belangrijk, maar ook de aard ervan. Zit je in loondienst? Heb je een vast contract? Ontvang je een uitkering of ben je ZZP'er? Het zijn allemaal factoren ontzettend van belang bij het berekenen van een hypotheek. Zo zijn bij zelfstandige ondernemers meestal sprake van een onregelmatig inkomen. Bij het berekenen van een maximale hypotheek zijn stabiliteit van een inkomen en de verwachtingen heel belangrijk. 

Geef een reactie