Wonen

Het verschil tussen een gemelamineerde MDF en gemelamineerde spaanplaat

Hou je er van om zelf lekker te klussen en veel meubels in je huis zelf te maken? Dan weet je vast veel van verschillende houtsoorten. Wanneer je hier echter minder mee bezig bent geweest lijkt wellicht alles op elkaar. Toch heeft elk soort hout en elk soort ander materiaal zijn eigen karakteristieken waar je rekening mee moet houden. Sommige materialen zijn beter geschikt voor bepaalden doeleinden dan andere. Als je je hier een beetje in verdiept, kun je straks makkelijk je eigen meubels maken. Hoe leuk is dat! In dit artikel kun je meer lezen over het verschil tussen een gemelamineerde MDF en een gemelamineerd spaanplaat. Met deze informatie kun jij straks zelf aan de slag!

Gemelamineerde mdf

Gemelamineerde mdf bestaat eigenlijk uit twee verschillende materialen, namelijk melamine en mdf. Mdf bestaat uit erg kleine houtvezels die op elkaar geperst worden. Om deze houtvezels samen te houden wordt er gebruikt gemaakt van hars. Hoewel dit proces eigenlijk hetzelfde is als obs, zie je bij mdf de houtsnippers niet terug in de platen. Dit komt doordat de houtvezels zo klein zijn, dat je ze niet meer van elkaar kunt onderscheiden als ze eenmaal samen zijn geperst. Mdf heeft verschillende eigenschappen. Omdat het gemaakt is van zulke kleine houtvezels, kun je dit materiaal makkelijk door middel zagen. Ook trekt dit materiaal niet krom wanneer het vochtig wordt, maar wel zou het gaan uitzetten. Als mdf gebruikt wordt voor meubels, wordt het vaak eerst gemelamineerd. Melamine is een soort kunststof laag wat in een fabriek op de mdf geperst kan worden. Door de platen te melamineren ontstaat er gekleurd mdf wat je vervolgens kan gebruiken om mooie meubels van te maken.

Gemelamineerde spaanplaat

Een spaanplaat is gemaakt van verschillende stukken spaanders. Het is niet gek als je nog steeds niet goed weet waar een spaanplaat uit bestaat. Spaanders zijn de langwerpige stukjes hout die bij het hakken van het hout ervan af valt. Deze worden aan elkaar gelijmd met een kunsthars en vervolgens op elkaar gedrukt. Zo ontstaan er spaanplaten. Ook obs platen worden van deze houtsnippers gemaakt, maar de spaanders in spaanplaten zijn een stuk kleiner. Hierdoor hebben spaanplaten ook andere eigenschappen dan een osb plaat. Zo kun je spaanplaten bijvoorbeeld makkelijk verbuigen. Bij een gemelamineerde spaanplaat is er weer melamine op geperst, waardoor het materiaal mooier en steviger wordt. Ook kun je het materiaal op deze manier een mooie kleur geven en dat is wel zo fijn. 

Geef een reactie